Cipka, biseri i kap parfema

by - 20:24


Zenstvena i provokativna ili romanticna i retro 

Cipka je nekada bila prisutna samo u balskim dvoranama, vencanjiima, budoarima, a poslednjih godina se vratila na velika vrata, na ulice grada, gde je zapocela neki sasvim novi zivot.
Istoricari tvrde da  se cipkom jos u davna vremena, dicio narod starog Egipta. Svedocanstva o caroliji cipke, toga dalekog vremena i danas se cuvaju u egipatskim piramidama. Dugo cuvanu tajnu izrade cipke Egipcani su preneli Grcima i Rimljanima, kao svoju veliku dragocenost.
Pocetak cipkarstva se tradicionalno smesta u 15. Vek, u Flandriju i Italiju, u doba renesanse.  Renesansna cipka  je bila detalj na odeci vise klase, a zadrzavala je stroge geometrijske oblike, dok se u baroku cipka karakterise potpunom slobodom oblika. Hriscani su cipku izradjivali od tankih zlatnih i srebrnih niti.
Motivi cipke su se menjali u zavisnosti od mode toga vremena. U 17. Veku u Italiji i Spaniji, cipka je bila teska, sa uzdignutim ivicama, i strogo naglasenim preckicama, dok je u Francuskoj, ona bila lagana poput paucine, mrezasto i rucno ispletena, koju je otmen svet nosio na rukavima i okovratniku. Bila je simbol otmenosti, taj simbol je i danas zadrzala.

Postoje dve osnovne metode izrade cipke : rucna i masinska. Umece cipkarstva su zene prenosile sa kolena na koleno, cuvajuci tradiciju. Istovremeno su se otvorile radionice za izradu cipke, u kojima su se vestine cipkarstva toliko  usavrsile, da su pojedini komadi, dostizali vrednost pravog umetnickog dela. S pojavom prve masine za cipku, u 19 veku, rucna izrada je potpuno zamrla, ali do danasnjeg dana, uspela je da se izbori za veoma vazno mestu u industriji mode.
Razlikujemo vise vrsta cipki: Napuljsku, aloju, sen gal, krose i mnogo, mnogo drugih,  a kod nas su najpoznatije paska cipka i takozvana dubrovacka.
Svojim neznim motivima, ona odeci daje neku toplinu. Nije ni pogresna ona cuvena da je cipka kraljica svih tkanina.
Sa cipkom treba oprezno, tu vazi pravilo manje je vise.
Za dan cipka, nezne roze ili bez boje je savrsena, a za vece crna cipka je  najbolji izbor.
Ovog leta u zari sam naisla na cipkanu haljinu bez boje, zaljubila sam se na prvi pogled u nju, i jos uvek kad je pogledom  i obucem, na tren se stvorim na sred balske dvorane, oko mene svi plesu, a ja se osecam kao princeza nekog minulog vremena.:)
Volim cipku, jer odise romantikom, koja je u ovom svetu, vec pomalo zaboravljena i stavljena u sasvim drugi plan.







Moja cipkana haljinica, ona iz Zare :)

Priroda je magicna, cudesna, svakodnevno se hiljadu cuda oko nas desi, a mi ih ne primecujemo.  Samo kad bih za tren zastali, samo kad bi na tren oslusnuli, obratili paznju, znali bi… Videli bi… Osetili bi…
Ali ljudi nemaju vremena, stalno negde zure, jure… I ne shvataju da im zivot prolazi kroz neku stalnu jurnjavu, i gube  svest o onome sta je stvarno bitno, ne vide sitnice, sitnice koje nekad i zivot znace. 
Uvek su me odusevljavale male stvari, nedavno sam citala clanak u kome pise da su naucnici nedavno utvrdili da se u plamenu svece, gde cesto primecujemo svetlucanje I pucketanje, ustvari nalaze milioni sitnih, minijaturnih dijamanata. Naucnici su ostali zaprepasceni saznanjem da ugljenik iz voska formira sve cetiri vrste cistog ugljenika ukljucujuci dijamante i grafit. Znala sam da postoji nesto magicno u svecama, zato sam ih uvek volela i uvek su mi bile posebno dragocene.
Vecera uz svece , belo vino i voljenu osobu, pogotovo kad znas da lice tvog dragog osvetljavaju milioni dijamanata, neprocenljivo. : )
Jos jedno cudo prirode, koje nikog ne ostavlja ravnodusnim je nastanak bisera, od samo malog zrnca peska ili nekog stranog bica, nastane sjajna perlica, simbol profinjenosti, elegancije i stila.
Skoljke luce sedef iz svog plasta, sprecavajuci da se njihovo mekano telo izgrebe , oblazuci zrnce, sloj po sloj, godinama…
Oblik ne mora da bude potpuno pravilan, ali su najdragoceniji oni koji su loptasti ili u obliku suze, koji su dosta retki. Mogu biti beli, crni kao i u prelaznim nijansama.
Danas postoje i podmorske farme, koje vestacki ubacuju zrno peska, ili neku kuglicu, kako bi podstakle skoljku da luci sedef, i samim tim stvara biser.
U svetu su poznatiji i Ohridski biseri, Cija se tajna procesa stvaranja, prenosi sa oca na sina. Sestra mi je proslo leto, sa Ohrida donela par predivnih bisernih mindjusa, koje su mi posebno drage.

Evo par mojih slika :) Imam jos mnogo bisera, ogrlica, narukvica, al ovaj put sam izdvojila sledece :
1. slika, u ruci drzim Bisrne mindjuse, Ohrid
2. Sivi dzempercic sa prisivenim biserima
3. Mindjuse sa laznim biserima
4. Kutijica sa dezenom cipelica i bisera
5. Biserna narukvica
6. brosic sa biserima


Danas svaka dama, a i muskarac od stila u svojoj kolekciji imaju bar jednu bocicu parfema,  a postoje i pravi kolekcionari, koji ih imaju i na desetine.
Prvi parfemi su se poceli koristiti jos u starom Egiptu, a mirisne kremice i razni mirisi su se preneli u Grcku i u Rim ( Egipcani su izgleda voleli da prenose svoja znanja i vestine Grckoj i Rimu :)) .

Dva osnovna nacina koriscenja parfema u tom dobu je bilo paljenje mirisljavih sastojaka i utrljivanja mirisnih ulja i balzama u kozu i kosu. U anticko doba verovalo se da se upotrebom parfema postaje slican bozanstvima.
Do sirenja parfema u Europi došlo je u 17. veku na dvoru Luja XV. koji je cak bio poznat i kao Mirisni Dvor, a dvorani su bili obavezni da svakog dana upotrebljavaju drugi parfem. Carica Zozefina trosila je bogatstvo na egzoticne mirise, a sam Napoleon imao je naviku da nanosi kolonjsku vodu. U srednjem veku crkva je osudjivala alhemicare, koji su vazili za proizvodjace parfema. 
Parfem   ima glavu, koja je pocetak mirisa i ono prvo sto setimo kad se spricnemo parfemom, srce, to je druga faza zivota jednog parfema, kada pocnu isparavati pocetni delovi glave, zatim ucvrscivac, elemenat koji snizava isparavanje i bazu, poslednja faza zivota jednog mirisa, stvorena od najcvrscih I najpostojanijih elemenata.
Pocetkom dvadestog veka mirisi postaju luksuzni proizvodi sa prestiznim imenom i u prelepim i luksuznim bocicama.


Da li i Vi volite cipku i bisere, i koji Vam je najdrazi parfem?

You May Also Like

6 коментара

  1. Prelep tekst, oduševila si me, još praćen divnim slikama... :)
    Volim čipku, ali je retko kada nosim.
    A ovog leta sam bila na Ohridu, i napravila sebi i dragim ljudima oko mene, zalihu bisera, prelepi su mi, pogotovo crni :)
    A parfemi...volim čokoladne, tako da je meni Aquolina Chocolovers neprevaziđen <3

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na divnom komentaru, vec par dana nisam imala nikakvu, ama bas nikakvu inspiraciju, i ujutru nakon lepog sna, inspiracija je sama od sebe dosla...:)
    Drago mi je da ti se dopada
    Moracu i ja crne bisere da nabavim.:)

    ОдговориИзбриши
  3. savršeno, ništa ne govori dama i žena kao čipka, biseri i neki ženstveni parfem.meni se jaaako dopadaju ove čipkaste čizmice, htjela da ih uzmem ali jedino su mi bijele efektne a bijelo i ja ne idemo baš zajedno - uprljam sve ekspresno

    ОдговориИзбриши
  4. Divan post! Oduševljena sam i tekstom i fotografijama!;)

    ОдговориИзбриши
  5. Iz tvojih postova dosta se moze nauciti,dosta zanimljivog teksta.Svaka cast za fotografije,gde ih samo nalazis?:))Moja keva je imala iste bele cipkane rukavice na vencanju,danas ih ja nosim u vaznim prilikama.Biseri su najbolji ukras zene,nema prefinjenijeg nakita,od davnina je bilo tako.A Shanel je apsolutno moj favorit,trenutno koristim Mademoiselle i Allure,i Armanijev Remix(sva tri su poklon od decka<3)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Vam puno devojke, drago mi je da Vam se i tekstovi a i fotografije puno dopadaju, i da mozete iz postova i da naucite nesto. Fotografije skupljam vec duze vreme svuda po netu, i cuvam u raznim albumima :)

    ОдговориИзбриши