Štikle vs. Baletanke

by - 22:00









Štikle

„Cipele koje odgovaraju jednoj osobi neće biti adekvatne za drugu; ne postoji recept za život koji će biti taman svim ljudima“.  K.J. 
I sta sad ako u potrazi za savrsenim parom, kupimo jos par stotina drugih ? :)

Otputujmo sada u davnu 1500 godinu,  kada je jahanje bilo deo svakodnevnog zivota i jedini nacin kako bi se brzo prelazile velike distance. Muskarci su shvatili, da cipele sa ravnom petom nisu prakticne pri jahanju i da samo zadaju muke konjaniku, jer bi im noga cesto isklizavala iz uzengija. Pocele su da se izradjuju cipele, sa nesto visom petom, od 3 cm i takve pete nazvane su jahaceve pete.  Takve cipele,  odnosno cizme, veoma podsecaju na danasnje jahacke cizme, kaubojke. Peta je tokom sledecih 30 godina, pocela da poprima stilski oblik, da biva sve duza i tanja, sve dok u jednom trenutku vise nije mogla da se koristi prilikom jahanja. Kako su se u to vreme, jahanjem cesce bavili bogati, evropske aristokrate, tradicija nosenja stiklli prenela se i na dvor.  Krajem 16. Veka, muska obuca je imala stiklu visine od 6-9 centimetara.


Vencanje Katarine Medici i vojvode od Orleana 1533. U zensku modu uvelo je stikle. Katarina Medici, koja je inace bila niska rastom, zatrazila je od svog obucara da joj napravi par cipela sa stiklom, za svoje vencanje.  Cuveni majstor iz Firence, joj je napravio drvene cipele sa platformom, ali je peta i pored platformi, bila visa od prstiju. Kada ih je Katarina prosetala na svom vencanju, pojavilo se veliko interesovanje medju zenama evropske aristokratije. Svaka od njih zelela je svoj par. Cipele sa stiklom  su vrlo brzo postigle veliki uspeh u aristokratskim krugovima, i sto je visi bio status dame u drustvu, visa je bila i peta, koja je nekad dostizala i ekstremne visine, koje su ogranicavale hod. Putem brakova izmedju kraljevskih porodica iz cele Evrope,  cipele sa visokom stiklom probudile su interesovanje i van granica Francuske.
Ubrzo  je doslo crno vreme za stikle. 18. Vek i Francuska revolucija. Cipele sa stiklom su pale u zaborav I bile su zabranjivane, jer su predstavljale simbol pomodarstva, burzoaskog i aristokratskog statusa I bogatstva. U modi  su sve popularnije cipele sa ravnom petom.
Ali sredina 19. Veka, je ponovo vratila stikle u modu, i od tada pa sve do danas, menjaju se boje, oblici I visina stikle, od onih jednostavnih pa sve do ekstravagantnih ( setimo se samo Lady G I McQueena ).







  Baletanke
 
Kada vidimo baletanke pomislimo prije svega na udobnost, lakoću pokreta, ljupkost... Iako su bile rezervirane samo za balerine, sa asfaltom se susreću već pedesetih godina, kada ih je među prvima obula ko drugi no Audrey Hapburn.

Baletanke, obuca po uzoru na cipele ( baletanke ), koje nose balerine na sceni prilikom izvodjenja gracioznih pirueti, u modu su stigle preko Francuskog dvora u 16. veku.  Na dvoru  su baletanke nosili i muskarci i zene, a ispijanje sampanjca iz njih, je bio test kvaliteta obuce. Izradjivale su se od satena, a na sebi su imale vez ili nabrane trake. U 17. veku pale su u   zaborav, dolaskom na  scenu cipela na stiklu.
U 20. veku, baletanke su ponovo stupile na modnu scenu, ovog puta preko filmskog platna. Mlada glumica Audrey Hepburn se u mjuziklu „Funny Face“, pojavila u crnim kapri pantalonama, uskoj crnoj majici i baletankama na nogama. Sve kostime za Funny Face, osmislio je Givenchy, kom  je Audrey bila dozivotna muza. Zenstvena, nezna i graciozna moda tog doba, kupila je mnogobrojne dame.
Dzeki O. je bila najomiljenija dama Amerike, prepoznatljiva po bisernim mindjusama i ogrlicama, frizuri i malim haljinicama bez rukava,a volela je mnogo baletanke, koje su naglasavale vitku zensku liniju, i cesto je narucivala nove modele. Pored Dzeki O, Audrey volela ih je i Bridzit Bardo.
Danas su baletanke  simbol neznosti, zenstvenosti i zavodljivosti, odraz su prefinjenog stila i elegancije. Izradjuju se od koze, vestacke koze, satena, platna... Mogu biti raznih boja, dezena, sa masnicama, trakicama, kristalima... Jednostavnost baletanki, daje prostor dizajnerskoj masti, tako da danas mnogi poznati kreatori i modne kuce, u svojim kolekcijama imaju baletanke.
Modna kuca French Sole, iz Njujorka je u poslednjih 25 godina postala brend najpoznatijih i najpopularnijih baletanki. Magazin Glamour proglasio je French Sole najboljim proizvodjacm baletanki na svetu, a potvrda ovom uspehu, je to da drustvena elita i slavne licnosti, nose ove baletanke.





Baletanke sa stiklom

“Šta ženu približava nebu nego visoke štikle”.  Izajvio je Louboutin na aukciji povodom prikupljanja sredstava za  NACIONALNI BALET ENGLESKE
Dizajnirao je cipele, inspirisane baletankama, ukrasene swarovski kristalima, i stiklom visokom cak 20 cm.



Stikle vs Baletanke, Sta radije nosite ?

You May Also Like

15 коментара

  1. Stikle definitivno!Baletanke su mi slatke,ali u mom slucaju stikle su se pokazale kao udobnije,iako cudno zvuci.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Vise volim stikle ali casce nosim baletanke. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Obozavam i stikle i baletanke ali mozda truncicu vise baletanke jer su tako slatke i nezne... :))

    http://jeckamakeupbeautyandfashionpalace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  4. to pitanje bih zabranila zakonom :)
    sve cemo reci u teoriji stikle u praksi baletanke
    a svaka (skoro) zena glasa za to da ima sto vise cipela
    te necemo se odreci nijedne vrste :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Diiiivan post :))
    Ja se, kao i Jelena, ne odričem ni jednog ni drugog, baletanke radi udobnosti, štikle radi...pa žensko sam, ne treba dodatno objašnjenje :)

    ОдговориИзбриши
  6. Super post :) Ja sam pre za ravno,dakle za baletanke,ali volim da obujem i stiklu,kada neka prilika to zahteva.

    ОдговориИзбриши
  7. Divan tekst, svaka cast na trudu da prikupis informacije, i vestini da ih ovako lepo preneses.

    ОдговориИзбриши