Haljina koja traje... Mala crna haljina

by - 04:42


20 godine proslog veka... Ljudi se oporavljaju od strasnog rata koji je razrusio cetiri carstva, doneo veliku epidemiju gripe, odneo mnoge zivote i milione zena nacinio udovicama. Ni jedan rat u proslosti nije toliko promenio drustvenu, psiholosku i ekonomsku sferu zivota kao sto je to ucinio Prvi svetski rat. Ali rat za posledice nije imao samo ruzne stvari, jer sada u posleratnom periodu svet je stvorio nove mogucnosti za zene tog doba. Zene su dobile pravo glasa i pravo polaganja vozackog ispita. Vise nisu bile sputavane, i polako su oslobadjane okova u kojima su bile u skoro svim sferama zivota. Jedino sto ju je sputavalo, je bila kruta i neudobna odeca, korseti, koji su stezali telo do maksimuma, izbijajuci vazduh i ogranicavajuci pokrete, veliki obodi sesira, koji su sakrivali lepotu lica i razni nepotrebni detalji, perje, cvetici, perlice, kako ih je Coco Chanel nazivala ''karnevalski detalji''.Opsta emancipacija zena dovela je do toga da kraca kosa, krace suknje i rukavi vise ne budu sramotni, isticala se lepota i sloboda zene. Do tada, crna boja je znacila samo jedno - zalost, i po misljenju elite bila je rezervisana samo za sluskinje i konobarice.

1926. godine u salonu Coco Chanel, jedne od najuticajnijih i najinovativnijih zena u istoriji mode svih vremena, rodila se mala crna haljina, savrseno skrojena, po nekim misljenjima bila je bez rukava, malo iznad kolena, a po drugim dugih rukava, ispod kolena, jer je Coco smatrala da su kolena veoma ruzna i da ih treba pokriti. Kako god bilo, mala crna haljina, postala je zastitni znak Chanela, simbol slobode, i postojan modni standard, koji se moze nositi kako nocu, tako u danju, u zavisnosti od prilike. Mala crna haljina je jednostavnog kroja, prijatnog materijala koji pruza slobodu tela i pokreta, svedena i bez dodatnih detalja, ustvari sva carolija koja pokrece transformaciju iz nocnih u dnevne varijante, kao i obrnuto, jeste u detaljima.

Kada se Coco Chanel prvi put pojavila u maloj crnoj haljini 1926. godine, poznanici su je zabrinuto pitali da li joj je neko preminuo. Oslobadjajuci zene korseta i uvodeci komotniju i prijatniju odecu, Coco je dala znacajan doprinos pokretu za prava zena. Ali ona sebe nikad nije smatrala feministkinjom, bila je talentovana, ambiciozna i zena od stila. Nikada nije zelela da kreira modele kakve ona sama ne bi nosila, zelela je da odeca bude prakticna, zenstvena, komotna, o cemu puno govori cinjenica da je mala crna haljina sasivena od zersaja, materijala koji je do tada bio rezervisan samo za ves. Mala crna haljina, poznatija jos i kao „Ford“ haljina, dobila je takvo ime od strane americkog Vogue-a, jer je poput automobila Forda, modela t, probudila veliko interesovanje, bila je siroko dostupma, i bas kao automobil proizvedena u samo jednoj boji, crnoj.
Negde sam procitala da za zenu mala crna haljina cini isto sto odelo cini za muskarca- ona je temelj svakog ormara i dobrog stila, i potpuno se slazem. Mala crna haljina odgovara svakom tipu gradje, i nema zene na kojoj ona ne izgleda savrseno. Jednostavna je i prakticna, pruza mogucnost transformacije i
odlican je lek za one dane, kada i pored prepunog ormara, nismo sigurni sta obuci. Upravo u tome lezi tajna njene postojanosti.
 
Hollywood i crno beli filmovi su znacajno doprineli osnazivanju male crne haljine na njenom tronu. Dug je spisak poznatih dama koje su je s uzivanjem nosile. Od Audrey Hepburn, koja je u savrseno skrojenoj haljinici, dugim rukavicama, biserima oko vrata i velikim naocarima na ocima, doruckovala kroasane ispred Tiffany-jevog izloga u Njujorku, preko Anite Ekberg ciije je kupanje u maloj crnoj haljinici u fontani Di Trevi, iz Fellinijevog Slatkog zivota i danas ostalo upamceno, pa sve do Lady D, Michelle Obame i ekipe iz serije Sex i grad.

Naizgled veoma jednostavna, mala crna haljina je oduvek predstavljala veliki izazov svakom dizajneru, koji teze da je iznova i iznova transformisu, da daju licni pecat, a opet zadrze osnovne karakteristike koje je imala i prva mala crna haljina, majka svih danasnjih MCH, izuzetne Coco Chanel. Danas, nema devojke koja u svom ormaru nema bar jednu malu crnu haljinu, a slobodno mogu reci da vecina poseduje i vise komada , osnovu dobrog izgleda i stila.

Ilustracije devojaka u crnim haljinicama, su rad izuzetno talentovanog dvadestogodisnjaka HW, ciji cu rad, detaljnije predstaviti u nekom od narednih postova :) Do tad, ako ste zavirile u svoj ormar, i niste pronasli crnu haljinicu, ili vam je sadasnja premala ili pretesna, trk u grad, u Zari sam videla jednu preslatku, koja vam moze posluziti i za Novu godinu, koja nam se polako priblizava.

You May Also Like

19 коментара

  1. što se mene tiče, ne jedna nego par, ma mogla bi samo to da nosim :) obožavam ih u svim varijacijam :) super post!

    ОдговориИзбриши
  2. odličan tekst :) ja imam skoro 10 crnih haljina, ne spadaju sve baš u pravu definiciju male crne (imaju rese ili volane), ali ih obožavam :D

    ОдговориИзбриши
  3. Woman should be two things CLASSY N FABULOUS!!! Mala crna haljina nepogresiva! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Diiivne su, a poslednja najlepsa! :))
    http://dictionaryoffashion.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiv post:)Slazem se da je nezamenljiva u svakom zenskom ormanu:)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja imam jednu koji bas i ne racunam, a vec dugo ne mogu da pronadjem pravu. :( Na kraju cu je sasiti. :D

    ОдговориИзбриши
  7. Mala crna haljinica - neprocenjivo u ormaru :))

    ОдговориИзбриши
  8. such cool illustrations and blog! I am your new follower via google friend connect hope you can take a look at my blog and follow back so we can keep in touch! have a great weekend :)

    http://www.ohmydior.org/

    ОдговориИзбриши
  9. mala crna haljina - can't beat that for a night out in town!

    www.styleintoxicated.com

    ОдговориИзбриши
  10. skice su sper, a male crne haljine stvarno mogu na sve!

    ОдговориИзбриши
  11. Odlican post.Mala crna haljina-neizbezna u prmaru :)

    ОдговориИзбриши
  12. Fanomenalni su ti tektovi, sada sam ih iscitla skoro sve :)

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala Ana :*
    Mina hvala puno, takav kompliment od tebe puno znaci :*

    ОдговориИзбриши