Balet inspirise Coco a i danasnju modu...

by - 01:30

Primabalerina Elena Glurdjidze plese pred Carlom Lagerfeldom u Chanel salonu

Ulazak na scenu, krece muzika. Reflektori udaraju u oci, publiku ne vidite. Lagano se krecete na pozornici i zapocinjete  najdivniju igru na svetu. Elegantni i nezni pokreti, uvezbani okreti, graciozne piruete... Muzika traje, igra se nastavlja, dusa vam je ispunjena, imate osecaj kao da ste sami na sceni, igrate za sebe, jer to je ljubav, ne zelite da muzika prestane, ipak igri je kraj, zapljuskuje vas ogroman aplauz, poklonite se, i u savrsenoj puderasto rozoj haljinici lagano odleprsate sa scene. Aplauz se jos cuje za vama, srce vam je ispunjeno, ostvarili ste najvecu zelju, igrati na velikoj pozornici pred ogromnom publikom... Ali tada se budite i shvatate da je to samo bio vas san, jos od detinjstva kada ste mastali da budete balerina, jer za vas balerina je simbol lepote i elegancije, stila... Ali ipak taj san mozete da zivite i na ulici, u javi, ne samo na pozornici, ili u snu (kao ja), za to su se pobrinuli poznati dizajneri, filmski reditelji i glumci. Tu balet upoznaje modu, i nikad pa ni danas se ne razdvaja od nje, sjedinjava se sa njom i upotpunjuje je.


Balet i moda su oduvek odlicno isli zajedno, skladan su par vec vise od sto godina, jos od Coco Chanel, koja je kreirala kostime za Ballet Russes, preko Yves Saint Laurent koji je 1977. godine kreirao kolekciju inspirisanu upravo Ballet Russes, pa sve do Carla Lagerfelda, Diora, McQuenna i mnogih drugih. Balet je vecna inspiracija dizajnera, ali to nije  iznenadjujuce, s obzirom da su prve asocijacije na balet, baletsku igru i baletske igrace, reci misticnost, elegancija, glamur, lepota i mladost.

  Ballet Russes je imao snazan uticaj na Coco Chanel i njen rad. Jedan od njenih najlepsih i najinovatnijih parfema nosi ime Cuir de Russie, inspirisan mirisom bogate, breze i koznih Cossack cizama.
Chanel je dizajnirala i kostime za 4 produkcije Ballet Russe, Le Train Ble iz 1924, Apollon Musagete iz 1929. u Parizu, takodje je pomogla i Serge Diaghilev-u na sceni, za The Dying Swan, ponovo, posle Prvog svetskog rata 1919. godine. Kreirala je kostime za plesace, koji oslobadjaju telo i pruzaju slobodu kretanja. Stvaralacko nadahnuce, nije bilo jedino koje ju je priklonilo baletu. Imala je aferu sa Igor Stravinsky-m, koji je u to vreme komponovao neke od najvecih radova Ballet Russes-a. I Karl Lagerfeld, je takodje inspirisan baletom, 2009. gofine je kreirao kostim za izvodjenje The Dyin Swan (slika1), za Engleski Nacionalni Balet (English National Ballet's), kao deo Ballets Russes season, i tom prilikom je izjavio da jos kad je bio dete, bio je veoma inspirisan starim slikama Ane Pavlove koja igra balet. Danas Chanel ima ruz za usne pod nazivom Ballet Russes, kao deo Rouge Coco linije. To je bogаtа, tаmna, bordo nijansa.


Ako ste veliki ljubitelj baletanki, cak i ako to niste, sigurno ste culi za Repetto baletanke, kreirane kako za ples, tako i za obican hod. Brend Repetto, nastao je 1947. godine, kada je Rouz Repeto, na zahtev svog sina, mladog igraca, zelela da stvori par udobnijih balet-cipela.
Od 1950, Repetto imаju modni brend sandala, stikli i cizama koje su takodje inspirisane baletom. Elegancija, lepota i udobnost su ujedinjene u svakom paru, a rado ih nosi i Sarah Jessica Parker, kao i mnoge druge. Karl Lagerfeld, ih je odveo i na modnu pistu, prezentujuci kolekciju prolece-leto za 2009. godinu.



Balet je i danas inspiracija mnogih kolekcija, editorijala i naslovnica kako poznatih dizajnera tako i poznatih modnih casopisa kao sto su Vogue i Elle.

 Uz malu puderasto rozu suknjicu od tila, crnu suknjicu, para baletanki i jos mnogobrojnih odevnih komada inspirisanih baletom, svaka devojka moze da se oseca kao prava balerina.


You May Also Like

12 коментара

  1. Tvoji kolazi su fenomenalni!

    ОдговориИзбриши
  2. ja sam totalna girly girl
    padam na balat, til, pufnasto, ruzicasto <3

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Antigona! :) Jelena, i ja sam isto takva :)

    ОдговориИзбриши
  4. :)) i ja sam girly, hm...ponekad :D ali mi balet nikada nije bio fascinacija, pufnaste suknje, baletanke, da, ali balet ne, pa ja sam trenirala boks i aikido, tako da ništa čudno :))

    ОдговориИзбриши
  5. As ballet dancer I was so glad to see this post. I so love ballet inspired fashion :)

    xxx
    Daria

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam preterani fan tila, čipke, i svega što bi se u modnom stilu moglo povezati s baletom, ali jesam fan dobre baletske predstave i dobrog filma o baletu! Zato od mene jedna iskrena prepruka! Mislim da će ti se svideti! Uživaj!:)

    http://www.imdb.com/title/tt0040725/

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala vam puno na divnim komentarima :)
    Thanks for the lovely comments!
    Brano, hvala ti puno, bas cu ga sad staviti na skidanje, javicu ti utiske :)

    ОдговориИзбриши
  8. He-he, i ja sam pre neki dan pisala o baletu.... :)) Pa, kad je inspiracija! ;)

    ОдговориИзбриши